lunes, 17 de junio de 2013

COM EIXIR DE LA CRISI (I)



COM EIXIR DE LA CRISI



A estes altures de la crisi només els “merkelianos” dubten que es necessita un estímul econòmic per a eixir d’ella. Molts analistes aposten per la inversió pública per a reactivar l’economia, cosa difícil tal com estan els comptes de l’estat actualment i un major endeutament no pareix el més aconsellable.
Les principals companyies elèctriques Espanyoles, Iberdrola i Endesa van tindre uns beneficis en 2012 de 2840 i 2212 milions d’euros respectivament, mentres que una quantitat semblant (3000 milions d’euros) es retallava en educació.
Així, per què els ciutadans veiem com les nostres propietats immobiliàries es devaluen a la mitat? Per què els funcionaris han de perdre un 20% de poder adquisitiu i mentrestant, les elèctriques tenen estos voluptuosos beneficis?
Estes empreses han vist com el preu de la llum es duplicava des de l’any 2005 fins al 2012, hem de pensar que l’any 2004 quan es va crear el dèficit tarifari perdien diners? Doncs jo crec que no, perquè en el 2005 els periòdics deien que “La internacionalització de l’empresa espanyola (Endesa) és un dels fenòmens quantitatius i qualitatius més rellevants de la història recent de l’economia espanyola” i tot a costa del mercat espanyol.
En la Comunitat Valenciana es produïx el 5,7 % de l’electricitat, no obstant això es consumix el 9,7% de la producció nacional, la qual cosa suposa un dèficit productiu del 4 %, uns 4400 GWh / any.  És ací on hem d’incidir, equilibrant esta balança, no a càrrec de tots els usuaris com es va fer en els governs d’Aznar i Zapatero, creant així el dèficit tarifari en pro del medi ambient, sinó que siguen les companyies les que per decret invertisquen en la producció elèctrica.
Un increment de producció d’estes característiques suposa la construcció de 40 plantes termosolars, per exemple. No sols podem repercutir en un augment de la producció per a equilibrar, també es poden realitzar millores d’eficiència energètica en els edificis públics, açò sí a càrrec de l’administració amb una millor distribució dels pressupostos, o simplement permetent l’autoconsum com recentment han fet en les Illes Canàries.
Un augment de la producció pot generar excedents, per a compensar es deuria de deixar de produir estos GWh en les centrals de cicle combinat, les quals usen gas natural com a combustible, la qual cosa representaria una disminució en les importacions amb el consegüent augment del PIB.
I si és tan fàcil, per què a ningú se li ha ocorregut abans? Segurament no sóc el primer a plantejar-ho però hem de recordar que estes companyies, juntament amb telefònica, són la principal font de col·locació d’expresidents i exministre.

Diego Zaragozá. Responsable d'organització de Compromís per Benicàssim.

No hay comentarios:

Publicar un comentario